Nu uppdaterar LKF och Hyresgästföreningen Lundamodellen

En flicka står vid en vägg med målarpensel. På väggen ser man ordet HLU

En flicka står vid en vägg med målarpensel. På väggen ser man ordet HLU

För tio år sedan skapade LKF, Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen en ny hyressättningsmodell, den så kallade Lundamodellen. Syftet var att få en mer rättvis och transparent hyresmodell. Nya förutsättningar och krav gör att vi nu behöver modernisera och justera modellen.

Lundamodellen lanserades 2013. Den styr hyressättningen efter ett poängsystem. Det är flera olika faktorer som styr vilken hyra en lägenhet ska få. De kan delas in i fyra olika områden:

  • storlek och antal rum,
  • standard och modernitet i lägenheten,
  • standard på och tillgänglig service i gemensamma utrymmen och utemiljö,
  • lägenhetens geografiska läge i kommunen.

Under våren har LKF och Hyresgästföreningen förhandlat om ändringar i Lundamodellen för att bättre passa dagens krav på hållbarhet, både ekonomiska och miljömässiga, samt för nya funktioner i våra fastigheter.

Hyran för nu gällande hyresavtal påverkas inte

Hyran för dig som redan är hyresgäst idag påverkas inte av den nya poängsättningen och du behåller din grundhyra. Det är enbart hyror för lägenheter där det skrivs nya hyresavtal efter den 1 november 2024 som kommer att påverkas.

Några av de större förändringarna i Lundamodellen

Både LKF och Hyresgästföreningen har varit överens om att Lundamodellen behövts kompletteras och omvärderas. För att ge en tydligare beskrivning av standarden för varje lägenhet har vi lagt till nya parametrar till modellen. Då kommer det också bli tydligare vilka standardskillnader som finns mellan olika lägenheter.

Ett nytt system och lista för tillvalen har förhandlats fram och börjar gälla från den 1 november 2024. Detta innebär att du som hyresgäst åter får möjlighet att kunna beställa till exempel diskmaskin, allt under förutsättning att det är tekniskt möjligt i den aktuella lägenheten.

Skillnaden mot tidigare tillvalssystem blir att hyresjustering för tillvalet blir permanent och läggs på grundhyran för lägenheten om du som hyresgäst väljer att beställa en tillvalsprodukt. Det innebär också att LKF har ansvaret att serva eller byta ut tillvalet när det är förbrukat.

Ingen ändring för dig som redan har ett avtal för tillval

Har du ett tillval sedan tidigare kommer avtalet att fortsätta som vanligt tills det löper ut. Vill du därefter beställa något nytt sker detta utifrån de nya förutsättningarna. Det nya avtalet börjar gälla från den 1 november 2024. Då kommer även informationen om tillvalen och hur du som hyresgäst beställer vara uppdaterat.