Instruktionsfilmer hyresgäster

Vad ska man tänka på om elen går? Hur brandsäkrar du din lägenhet eller får bästa möjligha inomhusklimat? Det här är 10 filmer som lär dig som bor i lägenhet att sköta sysslor i och kring hemmet. Textade på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Filmerna är framtagna av Svergies Allmännytta, vilket LKF är en stolt del av. 

1. Bra luft och värme i lägenheten

Känns det kallt eller kvavt i lägenheten? Hur öppnar man ventilerna och varför ska man hålla dem rena? Se filmen för tips på vad du kan göra själva. 

 

2. Brandsäkra dig - för din och dina grannars trygghet

Hur du förhindrar brandolyckor, hemma hos dig och i trapphuset. Bland annat genom att funktionskolla brandvarnaren, städa spisfläkten och inte ställa saker i trapphuset! Se filmen för alla tips. 

3. Enkla eljobb 

Vad gör du om elen slutar funka? Hur felsöker du och byter säkringar och proppar? Se filmen för vad du kan göra själva hemma.

4. Kökets vitvaror

Hur byter du lampa i ugnen, fläkten och kylen - och avfrostar frysen? Se filmen för tips om hur du tar hand om maskinerna i köket. 

5. Rensa vattenlåset

Luktar det illa från handfatet på toan? Har du fått helt stopp? Rinner det dåligt? Här finns tips på saker som du kan göra själv för att lösa problemet. 

6. Så fungerar din säkerhetsdörr

Hur låser du upp, låser och hänger extranyckeln i låskolven på din säkerhetsdörr? Film med tips till dig med säkerhetsdörr. 

7. Sortera matavfall

Hur sorterar du dina sopor på rätt sätt? Var slänger du matavfallet? Se filmen nedan.

8. Städa golvbrunnen

inner vattnet dåligt i badkaret eller duschen? Är det helt stopp? Luktar det illa? Se filmen för tips hur du städar din golvbrunn.

9. Vanligt tvättvett

Så här håller sig alla glada i tvättstugan: Bland annat genom att hålla rent, bara tvätta när man har bokat - och plocka bort luddet från torktumlarens filter förstås. Se filmen för fler tips i tvättstugan.

10. Stopp i diskhon

Hur slipper du stopp i diskhon? Använd vaskrensare/smock och fettratt – och inte hälla fett och olja ner i avloppet. Se filmen för några smarta saker som kan hjälpa.