I lägenheten
För att alla ska trivas i våra bostadsområden och i våra lägenheter, måste du vårda och sköta om ditt hem. Att vara hyresgäst hos oss innebär både rättigheter och skyldigheter. Klicka på de olika avsnitten nedan för att lära dig mer.
När du har behov av anpassningar i din bostad, kan du ansöka om bostadsanpassningsbidrag hos Lunds kommun. Till exempel kan du ha rätt till anpassningar som du behöver för att kunna sova, laga mat eller sköta din hygien. För att kunna genomföra de önskade åtgärderna krävs LKFs medgivande. Det är däremot aldrig LKF som utför själva bostadsanpassningsåtgärderna, dessa utförs alltid av Lunds kommun.
Så här gör du en ansökan om medgivande från LKF:
1. Fyll i blanketten Bostadsanpassning Fastighetsägarens medgivande.
2. E-posta ifylld ansökan om medgivande till kundcenter@lkf.se för att få ett skriftligt godkännande från oss.
3. Ett godkänt medgivande från oss på LKF bifogar du sedan i din ansökan till Lunds Kommun om bostadsanpassningsbidrag.
Vid frågor om blanketten Bostadsanpassning Fastighetsägarens medgivande kontaktar du vårt kundcenter på 046-35 85 00 eller kundcenter@lkf.se.
Hantering av bostadsanpassning
Anpassningsåtgärden tillhör dig som hyresgäst. Du ansvarar för service och besiktning av hissar och annan utrustning, du ansvarar även för normalt underhåll och reparationer. Om utrustningen behöver bytas ut eller repareras kan du ansöka om bidrag från kommunen.
Återställningsbidrag ansöker du hos kommunen och bidraget kan endast sökas vid utflyttning av dig som äger anpassningen. Om du flyttar och vill ta med dig utrustningen, krävs medgivande från LKF. Om du vill ta bort utrustning krävs också LKFs medgivande. För att få ett sådant medgivande kontaktar du vårt kundcenter på 046-35 85 00 eller kundcenter@lkf.se.
För allmänna frågor om bostadsanpassning, kontakta Lunds Kommun.
Läs mer om bostadsanpassningsbidrag:
Du kan spara både naturens och dina egna ekonomiska resurser genom att använda el, värme och vatten så effektivt som möjligt. Genom att ha koll på hur ventilationen i din lägenhet fungerar kan du också påverka din inomhusmiljö. Värmesystemet i ditt hus är automatiskt och sätter i gång när temperaturen utomhus är under cirka 15 grader, detta varierar i olika hus. På våren och hösten är det sol och kyla om vartannat och det tar tid innan systemet stabiliserar sig och levererar värme hela tiden.
Tycker du det är för varmt i din lägenhet? Det finns flera enkla saker du själv kan göra för att få det svalare i din lägenhet.
De allra flesta tycker att sommar, sol och värme är något positivt. Dessvärre kan det bidra till att våra bostäder blir varma sommartid. Under intensiva värmeböljor är det inte mycket som råder på hettan, men här är några tips på vad du kan göra för att sänka temperaturen inomhus.
Stäng ute solen och värmen
Stäng ute solen och värmen genom att dra ner persiennerna och dra för gardinerna under dagen. När luften ute är varmare än luften inne och solen ligger på bör du också se till att stänga alla fönster.
Vädra på kvällen och natten
När temperaturen sjunker och luften ute är svalare än den är inne är det bra att öppna fönstren för att få in svalare luft i lägenheten. Ordna korsdrag genom att öppna fönster i två rum så luften kan röra sig mellan.
Stäng av apparater
Dator, TV och andra elektriska apparater utstrålar värme. Stäng därför av dem när de inte används och låt dem inte stå i stand by-läge.
Duscha och drick
För att hålla dig själv sval är det bra att duscha. Tänk också på att dricka mycket vätska, även om du inte är törstig. Kroppen blir lättare uttorkad när det är varmt ute. Fyll kylen med vattenflaskor i förväg.
Värmesystemet i ditt hus är automatiskt och sätter i gång när temperaturen utomhus är under cirka 15 grader. Detta varierar i olika hus. På våren och hösten, när det är varmt på dagen och kallt på morgonen och kvällen, så tar det tid för systemet att stabilisera sig och hitta rätt balans i temperaturen. Ha därför tålamod dessa dagar.
När det är kallt ute så ska du ha runt 20 grader varmt i lägenheten
I din lägenhet ska det vara mellan 20 och 21 grader när det är kallt ute, som det normalt brukar vara under vintermånaderna. Om det känns kallt finns det några saker du som hyresgäst förväntas göra innan du gör ett serviceärende.
Mät temperaturen
Det viktiga är inte om elementet är varmt utan vilken temperatur det är i rummet. Därför är det viktigt att du kontrollmäter din rumstemperatur med en tillförlitlig termometer innan du gör ett eventuellt serviceärende.
Så här mäter du temperaturen
Termometern ska placeras minst 1 meter in från yttervägg och minst 1,5 meter över golvytan. Det är temperaturen mitt i rummet som ska mätas. Om din termometer visar en lägre temperatur än 20 grader flera dagar i sträck så är något fel och du ska göra ett serviceärende. Har du ingen termometer för att själv kunna kontrollera kan du komma till kundcenter på Brunnshögsgatan 39 och låna en bra termometer. Vi har öppet varje vardag mellan klockan 8-16.
Visar termometern lägre än 20 grader så kan du kontrollera följande:
- Har du möblerat rätt? Tänk på att inte ställa möbler framför elementet så att till exempel soffan eller sängen hindrar värmen från att sprida sig i rummet.
- Har du hängt gardiner framför termostaten? Detta kan göra att den känner av en högre temperatur än det är i rummet och därför slår av värmen för tidigt.
- Är elementet varmare nedtill och kallare upptill? Då kan det vara luft i elementet som hindrar det varma vattnet från att cirkulera. Gör då ett serviceärende.
- Är elementet kallt nedtill men varmt upptill? Det är helt i sin ordning. Det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nedtill för att åter värmas upp. Och kom ihåg att elementet går på termostat, vilket innebär att det är kallt om det är över 21 grader i rummet.
Under 20 grader trots åtgärder
Om du har kontrollerat allt och det ändå är kallt i lägenheten så kan det ha uppstått något problem i ett enskilt element eller i värmesystemet.
Då gör du ett serviceärende så att vi kan kontrollera om elementen behöver luftas eller om en termostat har hakat upp sig. Är det fortsatt kallt i lägenheten skickas din ärende vidare till en specialist som tittar på andra åtgärder i värmesystemet.
Drag från fönsterventiler
De flesta äldre hus ventileras med hjälp av självdrag eller frånluftsfläkt. Det innebär att frisk luft kommer in genom en så kallad springventil som sitter vid fönstret eller i väggen. Det kan vara frestande att sätta igen ventilerna när det är kallt ute. Men gör inte det.
Ventilen ska alltid stå minst några millimeter öppen, även på vintern. Och du ska inte täta ventilerna och hindra luften att komma in. Då sätts ventilationssystemet ur spel. Luften som strömmar in är viktig för att du ska få ett bra inomhusklimat och dessutom hjälper luften till att sprida värmen från elementet ut i rummet.
I några av våra fastigheter har vi komfortvärme. Läs mer om hur komfortvärmen fungerar, under rubriken Värme i din bostad.
Kontakta din blivande elleverantör och nätägare i god tid innan du flyttar in. Du kan välja fritt vilken elleverantör du vill ha. Du kan däremot inte välja nätägare själv. Om du vill byta leverantör ska du komma ihåg att säga upp ditt nuvarande avtal. Välj gärna ett avtal med tillval Förnybar el.
Nätägare där du bor:
Lund - Kraftringen
Veberöd - E.ONSödra
Sandby/Dalby/Genarp - Skånska Energi
Elen som du använder i din lägenhet betalar du själv via ditt elhandelsavtal. Ett tips är att välja Bra Miljöval el. Då produceras din el genom vatten-, vind- eller solkraft.
- Undvik standby-funktioner på hemelektronik. Bryt i stället strömmen helt där det är möjligt genom att exempelvis samkoppla allt i ett grenuttag med strömbrytare.
- Släck lampor när du lämnar ett rum.
- Byt ut glödlampor till energisnålare alternativ. Det sparar både du och miljön på!
- Stäng av apparater när de inte behövs, exempelvis handdukstorken i badrummet.
- Lämna inte batteriladdare, mobilladdare och liknande i uttaget när de inte används. Även dessa drar en mindre mängd energi i standby.
- Frosta av din frys med jämna mellanrum.
För dig som köper el från LKF, både för hushållsel och för att ladda din elbil. Våra priser är rörliga och uppdateras regelbundet - upp till en gång i månaden. Det slutliga priset hittar du alltid på din hyresavi.
Månad |
Kronor per kilowattimme |
Maj 2025 | 3,12 kr/kWh |
April 2025 | 3,04 kr/kWh |
Mars 2025 | 2,90 kr/kWh |
Februari 2025 | 3,26 kr/kWh |
Januari 2025 | 2,88 kr/kWh |
December 2024 | 2,84 kr/kWh |
November 2024 | 2,69 kr/kWh |
Oktober 2024 | 2,39 kr/kWh |
September 2024 | 2,65 kr/kWh |
Augusti 2024 | 2,75 kr/kWh |
Juli 2024 | 2,73 kr/kWh |
Juni 2024 | 2,76 kr/kWh |
Maj 2024 | 3,02 kr/kWh |
April 2024 | 2,93 kr/kWh |
Mars 2024 | 2,85 kr/kWh |
Februari 2024 | 3,55 kr/kWh |
Januari 2024 | 3,55 kr/kWh |
December 2023 | 2,90 kr/kWh |
För att reningsverk, pumpar och ledningsnät skall fungera, krävs att alla tänker på vad man spolar ner i toan och vasken. Fel saker i avloppet orsakar stopp, förstör pumpar och i värsta fall kan reningsprocessen störas och det kommer ut föroreningar i vattendrag, vilket påverkar djur och växter.
Det här får du spola ner i avloppet
Det som passerar kroppen plus toapapper får du självklart spola ner och också vatten från disk, tvätt, dusch och bad.
Det här får du inte spola ner avloppet
Saker som tops, trosskydd, bindor, tamponger, tvättlappar, våtservetter, tandtråd, plåster, fetter, blöjor, kondomer, lösningsmedel, avfettningsmedel, färger, oljor, bensin, aceton, kattsand, strumpbyxor, kammar, cigaretter och snus får du inte spola ner. Släng det i restavfallet eller sortera som farligt avfall (kemikalier) och lämna det i ditt miljöhus eller på återvinningscentralen.
Dricksvatten
Lunds kommun får sitt dricksvatten både från den småländska sjön Bolmen och från den närbelägna Vombsjön. Oavsett vilken av dem som ditt vatten kommer ifrån så passerar det sina respektive reningsverk som sedan levererar ett högklassigt dricksvatten till ditt hushåll.
Spola gärna ut vatten ur rören efter att du varit en borta längre tid, till exempel efter semestern, vid nyinflyttning eller innan du använder duschen. Då undviker du legionellabildning.
Vi kan hjälpas åt att använda vattnet så effektivt som möjligt. Det går åt resurser för att rena vattnet i reningsverk och i avloppsreningsverk. Under varma somrar orsakar vattenbrist stora problem bland annat för jordbruket. Vi installerar fler och fler mätare i våra lägenheter, för individuell mätning och debitering av varmvatten. Tänk på att stänga av vattnet när du tvålar in dig i duschen och diska inte under rinnande vatten.
Tips för att spara vatten
I allt fler av våra lägenheter installerar vi individuell mätning och debitering av varmvatten. Detta innebär att du betalar för hur mycket varmvatten du har använt.
- Gör ett serviceärende för droppande vattenkranar, annars kan det rinna ut cirka 15 000 liter vatten per år, eller motsvarande 100 fyllda badkar.
- Gör ett serviceärende för en toastol som smårinner. På ett år kan en läckande toastol dra 400 000 liter vatten, vilket motsvarar 2 700 badkar.
- Duscha kortare tid: en dusch på 3 minuter motsvarar i snitt 36 liter varmvatten medan en dusch på 10 min förbrukar cirka 120 liter varmvatten.
- Duscha istället för att bada i badkar.
- Skölj disken i balja istället för under rinnande vatten. Varje minut rinner det ut cirka 6 liter vatten.
- Fyll tvättmaskinen ordentligt innan start. Det går åt 50 liter vatten för en tvätt. Fyll även diskmaskinen innan start. Det går åt 15 liter vatten för en disk.
- Stäng vattenkranen när du borstar tänderna eller när du tvålar in dig. Varje minut rinner det ut cirka 6 liter vatten.
- Se över om snålspolande armatur sitter kvar på duschmunstycken och kranar. Om inte kontakta områdeskontoret för åtgärd.
Frågor och svar om varmvattenmätning
Individuell mätning av varmvatten innebär att användningen av varmvatten mäts i varje lägenhet. Varje lägenhetsinnehavare betalar för sin faktiska förbrukning av varmvatten. Den som hushåller med varmvattnet betalar mindre än den som gör av med mycket varmvatten.
De viktigaste skälen till att LKF har infört ett system med individuell mätning är att vi vill:
- skapa ett rättvist system – du betalar bara för det du själv förbrukar.
- minska energiförbrukningen, vilket ger positiva effekter för miljö och klimat.
- öka din möjlighet att påverka dina kostnader. Boendekostnaden minskar vid minskad förbrukning av varmvatten.
I tabellen nedan kan du se normalvärden för olika lägenhetstyper – med den kan du jämföra din egen förbrukning och kostnad. Värdena grundar sig på genomsnittsvärden som även andra allmännyttiga fastighetsbolag använder.
Kostnaderna för varmvatten grundar sig på ett pris av 58 kronor per kubikmeter (2024 års prisuppgift)
Lägenhetstyp, antal rum och kök | 1 rok | 2 rok | 3 rok | 4 rok | 5 rok |
Normalvärde för varmvattenförbrukning i kbm per år | 16 | 28 | 35 | 45 | 52 |
Varmvattenkostnad kronor per lägenhet och månad | 77 | 135 | 169 | 217 | 251 |
kbm = kubikmeter = 1000 liter
Längre ner på sidan hittar du enkla tips på hur du kan minska din vattenförbrukning!
En vattenmätare är monterad på varmvattenledningen för inkommande varmvatten till din lägenhet. Mätaren skickar över information till centralenheten (hemnoden) i LKFs system för mätning av varmvatten.
Din varmvattenförbrukning redovisas tydligt på din hyresavi. De flesta av hyresgäster kan även gå in på lkf.se/minasidor för att läsa av aktuell förbrukning. Bor du i en LKF-lägenhet med komfortvärme kan du se din förbrukning via displayen i lägenheten.
Nej, de ska vara inkopplade på kallvattenledningen.
Nej, du betalar inte den tidigare hyresgästens varmvattenförbrukning om du flyttar in i en lägenhet där avräkning kommer samma månad.
Tips för bra ventilation i lägenheten
- Om du känner behov av att vädra, gör det då snabbt och intensivt med helt öppet fönster.
- Ventiler måste hållas öppna så att bostaden får luft utifrån.
- Tilluftsspjäll måste hållas öppna för att ventilationen inte ska avstanna.
- Fettfiltret i spiskåpan måste rengöras regelbundet, helst 1 gång/månad, för att ventilationen ska fungera bra.
- Ventilationsfilter som finns i rum och badrum bör rengöras regelbundet.
- Torka av i badrummet. Lämna dörren till badrummet öppen efter duschning så att väggar och golv torkar snabbt.
Radon håller vi koll på! Vi genomför radonmätningar som stickprov i hela vårt fastighetsbestånd för att säkerställa att inga värden överskrider gränsvärden.
Radon är ett grundämne som förekommer naturligt i vår miljö. Det sönderfaller spontant och ger upphov till olika typer av joniserande strålning som kan vara hälsovådliga i stora doser.
Det mesta av avfallet som uppstår i ditt hem kan du lämna våra källsorteringsrum eller i UWS-behållarna. Men allra bästa är det ju så klart att förebygga så att det inte blir något avfall, bland annat genom att äta upp all mat du köper. Hållbart - inte minst för både dig och din plånbok!
För både trivsel och för allas säkerhet är det viktigt att just du bidrar till att lägga avfallet i rätt kärl och aldrig utanför. Flertalet av våra hyresgäster är superduktiga och tack till just dig som gör ditt bästa för att sortera rätt.
I våra årliga kundundersökningar ser vi att de fysiska förutsättningarna för att källsortera finns. Vår utmaning är att vi och andra hyresgäster ser att avfall placeras fel. Vår områdespersonals arbetsmiljö som påverkas negativt då de får lägga kraft och energi på att ta omhand felsorterat avfall. Om felsorteringen blir för stor kan det innebära att allt innehåll i kärlet blir omklassat till restavfall och förbränns. Det innebär tyvärr en ökad kostnad i kronor för LKF och det är ett miljömässigt sämre alternativ.
Det här källsorterar du och lämnar du i källsorteringsrum eller i UWS
- matavfall
- förpackningar av färgat glas
- förpackningar av ofärgat glas
- returpapper
- pappersförpackningar
- metallförpackningar
- plastförpackningar
Läs i källsorteringsguiden vad du kan lägga i de olika kärlen.
Du kan också lämna batterier, lampor och lysrör, småelektronik och små förpackningar av farligt avfall i vissa av våra källsorteringsrum. I de bostadsområden som har UWS finns insamling av dessa fraktioner i behållare i nära anslutning till UWS. Du kan också lämna dessa på en återvinningsstation hos en del lokala matvaruaffärer.
Exempel på farligt avfall är batterier, lampor, lysrör, elektronik, sprayflaskor, nagellack och kemiska produkter.
Källsortera på andra språk.
Det här lämnar du själv till återvinningscental
- större elektronik, till exempel TV-apparater och datorer
- grovavfall, till exempel möbler
- stora förpackningar
- farligt avfall
- Trasiga kläder (kläder som inte kan återbrukas)
Du hittar återvinningscentralerna på Gastelyckan, Gunnesbo samt i Genarp och Veberöd. Åervinningscentralerna drivs av Lunds Renhållningsverk.
Tänk på miljön och kasta inte sådant som har ett värde, kanske inte för dig men kanske för någon annan. Skänk i stället gamla saker som är hela till second-hand butiker.
Försök också sälja gamla möbler via Blocket eller via Facebookgrupper för Köp/Sälj i ditt bostadsområde.
Matavfall
Matavfallet lägger du i de särskilda bruna papperspåsarna som är gjorda för att klara av lite av fukt. För att minska risken för att de trots allt går sönder, kan du låta blött matavfall rinna av i vasken innan du samlar ihop och slänger det i påsen. Du kan också använda dubbla påsar om du vet att avfallet är mycket fuktigt. Ett tips är att lägga lite hushållspapper i bottnen på påsen för att samla upp fukt.
På de flesta av våra bostadsområden finns avfallspåsarna i hållare i miljöhusen eller på andra närbelägna platser.
Förvara påsen i den bruna hållaren som finns i köket i din lägenhet. Saknar du en hållare kan du hämta en ny på ditt områdeskontor.
Det är viktigt att du inte slänger plast i matavfallspåsen. Det ställer till problem när matavfallet ska malas ned till biogödsel. Det är framförallt viktigt att du tar bort eventuell plastpåse som du använts runt matavfallspåsen när den sedan sorteras i matavfallsbehållaren i miljöhuset.
Matavfallet som samlas in i Lund genomgår olika biologiska processer som i slutänden resulterar i biogas. Biogasen är utmärkt att driva fordon med. Avgaserna innehåller mindre skadliga gaser och partiklar med sänkt koldioxidutsläpp och mindre klimatpåverkan. Resterna från rötningen kan användas som gödsel till åkrarna.
Återvinn ditt matfett
Om du häller matolja eller annat matfett i vasken kan det stelna och fastna i rören och orsaka stopp. Det är besvärligt och dyrt att åtgärda. Matfettet som blir över måste tas om hand.
Har du friterat eller stekt något ska du hälla den kalla matoljan och fettet i en plastflaska, mjölkförpackning eller annan behållare. Använd gärna den röda fettratten som du kan hämta gratis på stadsdelskontoret. När flaskan är full lämnar du den väl försluten i restavfallskärlet i källsorteringsrummet.
Återbruk
Återanvända är samma sak som att återbruka. När vi ger våra saker ett andra liv, minskar behovet av att tillverka nya saker. På det sättet spar vi på våra resurser, vår energiförbrukning minskar avfallsmängderna.
Textilåtervinning
LKF samarbetar med biståndsorganisationen Human Bridge för att återbruka och återvinna kläder och andra textilier. Varje år samlar våra hyresgäster in mer än 70 ton textil i Human Bridges återvinningskärl i våra bostadsområden.
I textilinsamlingsbehållaren kan du lägga: hela begagnade kläder, handdukar, hushållstextilier. Hela skor (om möjligt i par och hopknutna), hattar, filtar, handväskor, bälten och accessoarer.
Tyger och kläder som är trasiga lämnar du till återvinningscentralen.
En del av de textilier som samlas in säljs i Human Bridges secondhandbutiker eller används i biståndssammanhang.
I samarbete med några lokala hyresgästföreningar driver vi våra Bytesrum.
Bytesrummet är en återbrukslokal där kan du lämna in eller hämta gamla saker som i stället för att slängas kan användas lite till. Du behöver inte ha lämnat in saker för att hämta något, och allt är kostnadsfritt.
Vi tar emot det mesta som kan återanvändas och som du själv kan bära hit. Allt du lämnar ska vara helt, rent och fungera. Större möbler, stoppade möbler och elektronik är saker som vi av olika anledningar inte kan ta emot.
Du hittar våra bytesrum på Folkparksvägen 4, Regnbågsgången 22 och Gråvädersvägen 4N.
Folkparksvägen 4
Öppettider: Onsdagar
Tid: klockan 16.00-19.00
Regnbågsgången 22
Öppettider: Tredje måndagen i månaden.
Tid: klockan 18:00-20:00
Gråvädersvägen 4N
Öppettider: Första måndagen i månaden.
Tid: klockan 16.00 -17.00
Kvarnrännan 2, Dalby
Öppettider: Tisdagar
Tid: Klockan 18.00-20.00
Vi hoppas att du njuter av att ha en härlig balkong eller uteplats. Men det finns några saker som kan vara bra att veta när du använder dem.
Du bidrar till ökad trivsel i området om det ser snyggt och prydligt ut. Klipp gräsmattan regelbundet och rensa bort ogräs i rabatterna. Tänk också på att klippa häcken och hålla eventuella staket hela och fina.
Använd inte uteplatsen eller balkongen till förvaring av skräp, som till exempel trasiga möbler, cyklar eller bildäck.
Undvik att röka på din balkong. Röklukten uppskattas kanske inte av dina grannar.
Grilla på balkongen och uteplatsen
Att grilla mat utomhus både på balkonger och i trädgårdar blir alltmer populärt. För att inte störa dina grannar har vi några enkla trivsel- och säkerhetsråd:
- Den bästa platsen för grillning är på den gemensamma gården.
- Ska du köpa en grill så rekommenderar vi en elgrill eftersom den inte ryker. Elgrillen är dessutom den enda grill som är tillåten att använda när du grillar på balkongen.
- Prata med dina grannar innan du grillar så att ingen far illa av rök och grillos.
- Använd i första hand tändrör, tändklossar eller tändpapper. Undvik tändvätska, använd istället eltändare.
- Spruta aldrig tändvätska, eller ännu värre T- röd, på glöden eftersom risken att bränna sig är stor om lågor slår tillbaka mot flaskan.
- På grund av brandrisken ska du inte tömma askan ur grillen förrän dagen efter du grillat, så att det är helt säkert att glöden har slocknat.
Utomhuspooler och studsmattor
På tomten du hyr
Om du vill ha en pool, studsmatta eller liknande på din förhyrda mark, det vill säga tomten i anslutning till din bostad, är du själv fullt ansvarig för detta.
Av säkerhets- och miljöskäl är stora barnpooler inte tillåtna i våra bostadsområden. Maxgränsen är 200 liter vatten och poolkanten får inte vara högre än 20 centimeter.
Tänk på att:
- poolen bara får stå på den mark som tillhör din lägenhet.
- du ansvarar för att inget händer dina egna barn eller andras. Som ägare av en pool är du juridiskt ansvarig för att det inte händer någon olycka.
- det är inte tillåtet att fylla poolen med varmvatten från lägenheten.
- när du häller ur vattnet ur poolen måste du se till att vattnet inte orsakar skador på fastigheten. Du kan bli ersättningsskyldig för alla eventuella skador.
- du inte stör dina grannar vid användning av lekutrustning, vid bad och så vidare.
På LKF:s mark
Som markägare är vi på LKF ansvariga för lekredskap som till exempel studsmattor, badpooler och liknande som ställts upp på allmän eller gemensam mark, det vill säga marken mellan husen. Det gäller oavsett om det är vi som har ställt dit utrustningen eller inte. Eftersom vi inte kan bevaka att användning sker på ett korrekt sätt kan vi inte heller ta ansvaret.
Därför är det inte tillåtet att ställa upp liknade anordningar på gemensam mark. Om vi upptäcker att någon brutit mot regeln transporterar vi bort anordningen och förvarar den för avhämtning.
I alla våra lägenheter har du tillgång till TV, bredband och telefoni via någon av våra operatörer Tele2, ViaEuropa eller Sydantenn AB.
I april 2021 gick Tele2 och Com Hem samman och heter nu Tele2. Läs mer på tele2.se.
TV
För majoriteten av våra lägenheter levereras TV av Tele2 där grundutbudet ingår i din hyra. Som kund hos LKF får du gratis låna en digitalbox via Tele2 om du uppger att du är hyresgäst hos oss till Tele2s support. Du kan köpa till fler kanaler via Tele2s support.
Kanalutbud
För att se kanalutbud och beställa digitalabox går du till Tele2s sida www.tele2.se/tv och anger din adress. Där finns även möjlighet att beställa till extra kanaler och tjänster. Tele2s support och kundtjänst når du även via telefonumer: 90 222.
Mer information om hur du kopplar upp din tv med digitala kanaler.
Bredband
När du är hyresgäst hos oss har du tillgång till vårt öppna bredbandsnät som klarar hastigheter på upp till 1000 Mbit/s. Bredbandsnätet drivs av Via Europa och på deras hemsida kan du välja fritt mellan flertalet tjänsteleverantörer.
Du kan också få internet via Kabel-TV med Tele2.
Telefoni
Telefoni kan tecknas med Via Europa och Tele2.
För dig som bor i Veberöd
I hyran ingår ett grundutbud med TV-kanaler från Sydantenn AB. Du kan också teckna bredband eller telefoni genom det öppna bredbandsnätet Via Europa.
För dig som bor i Revinge
Grundutbudet från Connect TV ingår i hyran. Bredband och telefoni kan tecknas genom Via Europa.