En vecka fri från våld - Låt inte våldet bli en elefant i rummet, vi måste prata om det!

Animerad orange elefant med texten: låt inte våldet bli en elefant i rummet, vi måste prata om det.

Tecknad orange elefant med texten "Låt inte våldet bli en elefant i rummet. - vi måste prata om det!" Vid sidan på elefanten finns en vit cirkel med ett hjärta och texten: En vecka FRI FRÅN VÅLD!

Under En vecka fri från våld den 18 till 21 november uppmärksammar LKF tillsammans med många andra våld i nära relationer. Internationellt heter veckan Orange Week.

En hyresgäst berättar 

“Det dröjde inte länge förrän förstod att jag var i en relation med en psykisk våldsam och kontrollerande person. Det fysiska våldet var bara en tidsfråga.  

Jag tog modet att prata med några vänner som stod mig nära.  

Det visade sig att de alla hade erfarenheter av våld i nära relation, antingen egna eller från familjemedlemmar och bekanta. De berättade om fruktansvärda erfarenheter, några som till och med lett till att liv avslutats.” 

"Att prata och höra andras erfarenheter om våldet i nära relationer gav mig styrka att lämna relationen som jag själv var i. Jag önskar att vi alla pratade mer om våld i nära relationer. Prata för att de som är utsatta inte ska känna skam, prata för att öka kunskapen hos oss alla och prata för att belysa att det tyvärr är ett så stort samhällsproblem som det är.”  

- Berättelse från en hyresgäst hos LKF 

Varför ska vi prata om det? 

Vi alla behöver prata om våld i nära relationer för att belysa dess omfattning och allvarliga konsekvenser, samt för att minska skam och stigman som ofta hindrar utsatta från att söka hjälp.  

Statistik visar att en av fyra någon gång har blivit utsatt för våld i en nära relation, där kvinnor utgör majoriteten, men alla kan bli utsatta för våldet oavsett könsidentitet.  

Genom att prata öppet kan vi öka medvetenheten, stötta utsatta och skapa en tryggare miljö där våldet inte får vara en "elefant i rummet". 

Det här gör LKF 

Initiativ som "En vecka fri från våld" ger möjlighet att sprida kunskap och uppmärksamma vilka resurser och stöd som finns. Vi på LKF bidrar också genom att erbjuda förturslägenheter för våldsutsatta, utbilda vår personal i att identifiera och agera vid tecken på våld samt samarbeta med kommunens nätverk och stödorganisationer. 

Visste du att var fjärde person någon gång i sitt liv har blivit utsatt för våld i nära relation? Majoriteten av dem är kvinnor.

Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem och avskaffandet av mäns våld mot kvinnor är formulerat som ett mål av FN för att kunna uppnå jämställdhet.

Hur arbetar vi på LKF med frågor kopplade till våld i nära relation?

  • LKF är sedan flera år anslutna till Huskurage, vilket innebär att vi uppmuntrar grannar att våga agera och vara med och skapa ett tryggare boende. I alla trapphus sitter ett anslag uppe med information samt viktiga telefonnummer. Ring alltid 112 i första hand om läget är akut eller hotfullt.
  • Årligen utbildar LKF medarbetare i ämnet våld i nära relationer. All personal som arbetar nära hyresterna är utbildad. Utbildningen sker i samarbete med Lunds kommun och Kvinnojouren Lund.
  • LKF ger förturslägenheter till Lunds kommun som i sin tur tilldelar dessa till de personer som genom våldsutsatthet är i behov av ny en bostad.
  • Som ett kommunalt bolag omfattas LKF av Plan för att förebygga och bekämpa våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål i Lunds kommun 2023-2027 och ingår även i kommunens arbetsgrupp. 

 

Våld är vanligare än du tror 

Visste du att var fjärde person någon gång i sitt liv har blivit utsatt för våld i nära relation? 
De allra flesta är kvinnor.

Det finns hjälp att få!