Cyklandet har minskat från 90% till 50% - det ska vi ändra på!

Leende kvinna sitter på en cykel och tittar in i kameran. Fler cyklar skymtas i bakgrunden.

LKF och Röda Korset i samverkan för att få fler att cykla i Lund med start på Klostergården. Cykelskolan för tonåringar och vuxna är i gång.

Projektet drivs från vårt håll genom hållbarhetsenhetens Jeanette Vainovskis som arbetar deltid som bosocial utvecklare under året.  

-Det finns så klart hälsovinster, men att lära sig cykla är som att ta ett körkort. Det ger en frihet från beroendet av någon med bil, kollektivtrafikens tider och hållplatser och liknande, berättar Jeanette Vainovskis. 

- Dessutom inspirerar det andra när en vuxen lär sig cykla på äldre dagar. 

Att som Lundabo kunna cykla är livsviktigt 

Antalet barn som idag cyklar till skolan har minskat drastiskt sedan 70-talet, från 90% till idag 50%. Det gör att cykeln inte blir det självklara valet i livet efter skolan. LKF har över 25.000 hyresgäster. På Klostergården har vi stor närvaro med 760 hem. I samverkan med andra har vi möjligheten att öka cyklandet. Därför är LKF en av aktörerna i satsningen på Cykelskolan Klostergården 2024. 

- För oss är hem mer än bara fyra väggar. För oss är hem även utemiljö, samspelet mellan människorna på gården, kunna röra på sig och kunna leva ett hållbart och hälsosamt liv med möjligheter till ett tryggt resande till både jobb och skola, berättar Jeanette Vainovskis. 

- Ja, att kunna cykla är helt enkelt livsviktigt.

Satsningen att lära vuxna att cykla sker större delen under året. Det är dropin på dessa kurser. Och alla som bor i Lund är välkomna att gå med i cykelskolan. Läs mer på cykelskolans sida på Facebook:.https://www.facebook.com/cykelskolanlund/?locale=sv_SE  

- Vi hoppas att både mammor och pappor kan inspirera barnen till att se cykeln som en naturlig del i både lek och transport genom att de själva lär sig cykla. 

Leende kvinna sitter på en cykel och tittar in i kameran. Fler cyklar skymtas i bakgrunden.